18 augustus 2018 NK Dorsen Vlegelmutsen en Vlegelgrietjes

 

Nederlands Kampioenschap Dorsen 2018

Ieder jaar wanneer de rogge rijp is worden in Nederland de Nationale Historische Dorskampioenschappen gehouden. Dit jaar zijn de Vlegelmutsen uit Woudenberg aan de beurt om de kampioenschappen te organiseren. De kampioenschappen vinden plaats op zaterdag 18 augustus op Boerderij De Wetering, Maarsbergseweg 47 in Woudenberg.

De Vlegelmutsen en Vlegelgrietjes

De dames dorsgroep uit Woudenberg bestaat uit 14 dames (mutsen) en meiden ( grietjes) die het oude ambacht vlegelen in ere willen houden. Daarom geven wij regelmatig demonstratie op oogstfeesten, evenementen en in verzorgingshuizen.
Er hebben zich tot nu toe 12 dorsgroepen aangemeld die gaan strijden om de landstitel en de bijbehorende wisselbeker. Deze dorsgroepen bestaan uit dames-en herengroepen. Ze komen uit verschillende delen van ons land en dragen de bijpassende traditionele kleding. De hele dag door zal het geklop van de vlegelstokken te horen zijn.

Vlegelen

Vlegelen is een traditionele, ambachtelijke manier van het dorsen van het koren. Een vlegel is een lange stok met een knots waarmee de rogge uit de aar wordt geslagen. Dit gebeurt door drie personen die ritmisch met de vlegel op de halmen slaan. Dit geklop wordt een drieslag genoemd en is op grote afstand te horen. Tot circa 1920 werd er in Nederland handmatig gedorst. Daarna deed de dorsmachine zijn intrede. Heden ten dage is het vlegelen alleen nog als oud ambacht te bekijken, bijvoorbeeld op oogstfeesten en tijdens deze Nationale Kampioenschappen.

Ook Imkerij Woudenberg Het Kloosterhofje naast vele andere bedrijven sponsort de Vlegelmutsen en Vlegelgrietjes om het plaatselijke ambacht in ere te houden. Door op het logo te klikken krijgt u het programma van die dag te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RELATED POST

Vernieuwde Site

De vernieuwde site heeft even wat voeten in de aarde gehad. Heeft nog net geen wortel schoten. Maar hier is…

Een wereld zonder bijen, ondenkbaar!

Vergeet nu eens even de honing, pollen en royal jelly die van de bijen komen. Denk alleen al aan tomaten,…